Categorieën
Events

Dodenherdenking Dronten

Dodenherdenking Dronten vind jaarlijks plaats op 4 mei, dit is een belangrijke dag in Nederland. Om 20:00 uur zijn we met het gehele land twee minuten stil, ter nagedachtenis aan diegene die in de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen. In veel plaatsen in Nederland wordt een ceremoniele kranslegging gehouden. De kranslegging in Dronten is één van de grootste kransleggingen in het land.

In samenwerking met de Flevo-scouts organiseert de Stichting 4 Mei Herdenking Dronten deze dodenherdenking. De dodenherdenking in Dronten is extra bijzonder, voormalig Airgunners uit Groot-Brittanië komen namelijk over om de herdenking bij te wonen.

De herdenking wordt gehouden bij het vliegersmonument op het Redeplein. Het vliegersmonument is ontworpen door Pieter Jellema en staat voor het gemeentehuis in Dronten. De propeller is een onderdeel van de Lancaster bommenwerper ED 357 van het 12e squadron. Dit vliegtuig was gestationeerd op de Engelse basis Wickenby. Op 4 mei ’s avonds en op 5 mei brandt bij het monument een vlam. Het monument is opgericht en onthuld in 1965 ter nagedachtenis aan alle omgekomen geallieerde vliegtuigbemanningen.

Jaarlijks maakte ik tot 2015 in opdracht van de Lokale Media Instelling RTV8 foto’s. Ik probeerde deze indrukwekkende avond zo respectvol mogelijk vast te leggen. Het is op een avond als deze belangrijk om als fotograaf zo onzichtbaar mogelijk te zijn, maar toch alles vast te leggen.

Toevoeging:

In 2018 mocht ik namens de Flevo-Scouts zowel het oefenen als de dodenherdenking vast leggen. Ik vond het een eer dit weer te mogen doen.

 

2018

 

2015

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.