Categorieën
Blog

Waarom ik een lichtmeter in mijn fototas heb

Hoezo een lichtmeter? Een vraag die bij de meeste (beginnende) fotografen omhoog komt als ze over zo’n apparaat horen. ‘Ik heb een dure camera en daar zit een lichtmeter in’ is dan ook de automatische reactie.
Ik heb mogen zien wat een verschil een lichtmeter kan maken en ben uiteindelijk overstag gegaan. Ik heb toen een Sekonic L758-DR van mijn gespaarde centjes gekocht. Bij dezen deel ik graag met de wereld waarom dat voor jou ook een goed idee kan zijn.

Je camera meet reflecterend licht. Oftewel als je je camera op een onderwerp richt, dan meet de camera het licht dat van het onderwerp af komt. Het licht, zonlicht of kunstlicht, valt op het onderwerp. Dit licht reflecteert het onderwerp en de camera registreert het licht dat binnenkomt. Aan de hand van dit reflecterende licht bepaalt de camera wat de juiste instellingen zijn voor een goed belichte foto.

Waar de camera het reflecterende licht meet, meet een lichtmeter het opvallende licht. Dit meet je met een lichtmeter doormiddel van de witte bol, ook wel dome genoemd. Je meet het licht direct bij het onderwerp, dat is het licht dat op het onderwerp valt. Het licht wordt dus eigenlijk een stap eerder gemeten, voor het reflecteren.

Naast dat opvallend licht dus exacter meet, trekt de camera zelf conclusies aan de hand van zijn meting. Om een instelling te kiezen gaat de camera van een bepaalde standaard uit, deze standaard is 18% grijs. De camera gaat er vanuit dat er 18% van licht gereflecteerd wordt. Oftewel, van al het licht dat op een onderwerp valt, haalt “slechts” 18% de camera door de reflectie. Door de hoeveelheid binnenkomend licht te vergelijken met deze 18% bepaalt de camera de juiste belichting. Gemiddeld genomen kom je hier aardig mee weg.

Maar als je liefde hebt voor foto’s neem je met aardig natuurlijk geen genoegen. Kleuren kunnen bijvoorbeeld van grote invloed zijn op het gereflecteerde licht. Een wit onderwerp reflecteert meer dan 18% en een zwart onderwerp reflecteert minder dan 18%. Een volledig wit vlak en een volledig zwart vlak zullen dan ook beide dezelfde kleur krijgen als je de camera zijn gang laat gaan: grijs.

Of je dus geel, blauw of een pimpelpaars met rode stipjes onderwerp hebt, de lichtmeter meet het licht wat op het onderwerp valt en geeft dus een perfecte waarde. Met een lichtmeter zal je dus altijd in staat zijn veel nauwkeuriger te meten.

Maar wat als je niet met je dome bij het onderwerp kunt komen? Dan zit er op de Sekonic L758-DR ook een spotmeter. Ik hoor je denken… maar dat is ook reflecterend licht?! Heel kort door de bocht, maar deze is nauwkeuriger. Dit is weer een verschil in de manier van meten en het feit dat je camera zich altijd houdt aan bepaalde standaarden.

Naast het feit dat een lichtmeter dus vele malen nauwkeuriger is dan de meting die je camera doet, ben ik fan van mijn lichtmeter omdat je deze aan je camera synchroniseert. Als je de lichtmeter in gebruik gaat nemen moet je een aantal foto’s maken. Je meet de waardes met de lichtmeter en maakt een foto met op je camera die waardes ingesteld. Plus een foto met 3 stops onder- en 3 stops overbelichting. Door het inladen van deze foto’s ,kan de software de metingen precies afstemmen op de sensor in jou camera. Hoe awesome is dat?! Dat dacht ik.

Mocht je nog niet overtuigd zijn, dan vind je onderstaand een foto die ik gemaakt heb met en zonder de lichtmeter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.